Асоциацията на пострадалите при катастрофи: Клиентите на “Олимпик“ могат да бъдат компенсирани

Комисията за финансов надзор подвежда правителството, твърдят от организацията

Експерти на Асоциацията на пострадалите при катастрофи категорично отричат позицията на КФН /Комисията за финансов надзор/, че регулаторът не може да направи нищо относно компенсирането на загубите от спрените застраховки на 200 000 клиенти на кипърския застраховател „Олимпик“ у нас.

Заместник-председателят на КФН Ралица Агайн вече изтъкна причината, че в страната е действал клон на кипърската компания.

Владимир Тодоров от Асоциацията на пострадалите при катастрофи посочи пред НОВА, че всяка полица на кипърския застраховател, продадена в България, включва сумата от 11.50 лв. за вноска за Гаранционен фонд. В този фонд сумата се разделя за две сметки, които са отделни и независими. Едната сметка е „Незастраховани МПС“, където влизат 10 лв. Следващата сметка е „Обезпечителен фонд“ и в нея попадат останалите 1.50лв.

„Всеки застраховател, който продава в България, плащат тези пари. Обезпечителният фонд, който е подчаст на големия Гаранционен фонд, се задейства и плаща щети при фалит на застрахователя”, разясни Тодоров.

От Асоциацията изчисляват още, че за периода, в който кипърският застраховател работи на българския пазар, т.е. 7-8 години, неговите клиенти са събрали 14 млн. лв. в Гаранционния фонд и 2 млн. лв. в Обезпечителния фонд, от където следва да бъдат компенсирани при фалита на ЗК „Олимпик“.