Борисов за могила „Малтепе“: Ще помогнем максимално на археолозите - bulgaria.utre.bg

Борисов за могила „Малтепе“: Ще помогнем максимално на археолозите

18 август 2018, 15:49 | Марияна Толева
  • Снимка:
    правителствен пресцентър

В момента има и пари, и желание, и подкрепа, коментира премиерът за уникалната находка

Ще помогнем максимално на археолозите, имаме шанса този комплекс да е нещо уникално не само за Пловдив и за България, но и за света. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов, който днес разгледа последните открития при разкопките на царската гробница край пловдивското с. Маноле.

В могилата „Малтепе“ екипът археолози установи монументален гробен комплекс, който предстои да бъде разкрит. Неговото проучване ще представлява изключителен принос в археологическата наука и световното културно наследство. Гробен комплекс с такива размери не е известен в България и съседните Балкански държави.

Премиерът Борисов благодари на директора на Регионалния археологически музей - Пловдив доц. д-р Костадин Кисьов и на неговия екип. Министър-председателят напомни също така, че преди две седмици правителството отпусна на община Пловдив и последните 9 млн. лв. за Европейска столица на културата. „Сега в момента има и пари, и желание, и подкрепа, и най-добри специалисти“, добави министър-председателят в заключение.

 Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета