Китай се разгневи на доклада на Пентагона

Свят

18-08-2018, 10:54

Снимка:

България утре

Автор:

Марияна Толева

Всичко от Автора

Още по Темата:

Пентагона: Китай вероятно се готви да удари САЩ

Отхвърля твърденията, че готви удар срещу САЩ

Пекин реагира, след като вчера бе разпространен доклад от Пентагона, в който се посочва, че Китай готви удар срещу цели на САЩ и съюзниците му. Министерството на отбраната в Китай е реагирало като е изразило протест поред Вашингтон.

Китай категорично отрича твърденията и обяснява, че се преувеличава т.нар. „китайска заплаха“. "Китай следва курс на мирно развитие и отбранителна национална стратегия. Той винаги е допринасял за световния мир и е защитавал световния ред", заяви министерството на отбраната в Пекин.

В отговора на Пекин се посочва още: "Целта на засилената модернизация на китайската армия е опазване на националния суверенитет, на сигурността и интересите в сферата на развитието, както и (опазване на) глобалния мир, стабилност и благоденствие", се посочва в декларацията. "Китайската военна реформа, разработването на оръжия и отбранителните способности в интернет пространството са оправдани. Критиките в американския доклад са чиста проба догадки".

Доклада на Пентагона идва на фона на обтегнатите икономически отношения между САЩ и Китай, след като и двете страни увеличиха митата за внос на стоки.