Над 250 хил. коли остават без "Гражданска отговорност", "Олимпик" фалира

Общество

14-08-2018, 13:56

Снимка:

pixabay

Автор:

Ани Валентинова

Всичко от Автора

От петък всички застрахователни полици на дружеството ще бъдат прекратени

Над 250 000 автомобила са застраховани по задължителната „Гражданска отговорност“ в Застрахователна компания Олимпик-клон България към май месец тази година. Компанията, която има клон у нас, е с отнет лиценз от кипърските власти. Съобщение на сайта на фирмата призовава притежателите на застрахователни полици да „предприемат спешни действия, за да осигурят своевременно алтернативно застрахователно покритие“.

В петък, 17 август, в Държавния вестник на Кипър ще бъде публикувано съобщение за назначаване на временен ликвидатор. С публикуването на това съобщение всички застрахователни полици, които са издадени от дружеството, ще бъдат прекратени.

От Комисията по финансов надзор съобщиха за отнетия лиценз на компанията на 10 май. Беше и забранено сключването на нови застраховки, да се удължават срокове на вече сключени застраховки.

Съгласно Кодекса за застраховането Българският гаранционен фонд не покрива (не гарантира) дейността на застрахователи от други държави от ЕС, които извършват дейност в България при правото на установяване, съобщиха от гаранционния фонд. Олимпик (чрез клона си в България) извършва дейност именно при правото на установяване, съответно Гаранционният фонд не изплаща обезщетения вместо този застраховател, който е със седалище в Кипър.

Съгласно Кипърския закон за задължителната застраховка при ползване на моторни превозни средства, Застрахователният фонд в Република Кипър изплаща обезщетения на трети лица, когато щетите са причинени при управление на моторно превозно средство, чийто застраховател е обявен в несъстоятелност. В България обаче застраховка „Гражданска отговорност“ е задължителна.