Майките на деца с увреждания се срещат с премиера следващия петък

Те не са доволни от предложения Закон за хората с увреждания

Вече е съгласувана среща по законодателството за хората с увреждания с премиера Бойко Борисов и вицепремиера Томислав Дончев за следващия петък. Това съобщиха майките на деца с увреждания Кристина Николаева и Боряна Драганова, след като взеха участие в дебата по този проблем в социалното министерство.

Заедно с омбудсмана Мая Манолова майките участват във финалното заседание на работната група в социалното министерство по изработването на Закона за хората с увреждания. Те се обявиха категорично против подготвения финален вариант на проекта, който им е бил изпратен късно снощи и обявиха, че ще продължат с протестите, защото в този проект има малко повече пари, но “реформа няма“.

Протестиращите майки са изненадани, че отново държавната Агенция за хората с увреждания ще преправи регистъра, за който институцията е изхарчила 2.5 млн. лв. до момента, и който при проверка от страна на вицепремиера Томислав Дончев се установи, че не работи. Затова те поискаха оставката на председателя на Агенцията за хората с увреждания Минчо Коралски и за пореден път настояха за оставката на Адриана Стоименова, която е зам.-председател на Националния съвет за хора с увреждания.

Жените се опасяват, че отново милиони левове ще бъдат усвоени без резултат.

Относно органа, който ще следи работата в отделните министерства по регламентиране, прилагане и защита на правата на хората с увреждания, майките на деца с увреждания не са съгласни това да е отново държавната агенция, оглавявана от Минчо Коралски. Те призоваха и здравното, и образователното министерство да се включат активно в работата по новия закон, а не да прехвърлят „горещия картоф“ само на социалното министерство.