Бисер Петков: Частните фондове ще гарантират минимален размер на втората пенсия

Общество

10-08-2018, 10:30

Снимка:

btv.bg/ кадър

Автор:

Ани Валентинова

Всичко от Автора

Таксите на частните фондове са нулеви, увери експертът Даниела Петкова

Частните пенсионни фондове ще трябва да гарантират минимален размер на втората пенсия, предвижда представеният вчера проект на промени в Кодекса за социално осигуряване, заяви социалният министър Бисер Петков пред bTV.

Проектът предвижда втората пенсия от универсалните пенсионни фондове да се изплаща, когато осигуреният навърши пенсионна възраст или по желание, това може да стане и година по-рано.

Ако натрупаните средства в партидата надхвърлят определен праг – ще се дава пожизнена пенсия, ако са под този праг – ще се дава пенсия само за определен срок, ако пък сме натрупали твърде скромна сума – ще можем да я изтеглим на куп. „Пожизнените пенсии няма да се унаследяват за разлика от тези за определен срок“, уточни социалният министър. По думите му първите пенсионери, които ще получават пари от универсалните пенсионни фондове, ще са през 2021 г. за жените и през 2024 г. за мъжете. 

За парите за децата с починал родител/родители Петков напомни, че от следващата година тези без право на наследствена или персонална пенсия ще имат право на помощ от държавата, която ще е минимум 113 лв. Точният размер ще се определя с бюджета за всяка година. Очаква се от новата помощ да се възползват около 2400, каза Петков.

„Всеки, който се осигурява допълнително, при пенсиониране ще получи най-малко толкова, колкото са внесените осигурителни вноски на негово име”. Така Даниела Петкова от Асоциацията на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване обобщи готвените промени в Кодекса за социално осигуряване пред NOVA телевизия. „Таксите на дружествата са нулеви за целия период от време. А от начина, по който са управлявани парите ни, зависи колко повече от брутните вноски ще имаме в партидата си”, поясни Петкова.