Пенсионните дружества гарантират изцяло вноските ни за втората пенсия

Политика

09-08-2018, 15:58

Снимка:

България утре

Автор:

Моника Гаджанова

Всичко от Автора

Пенсионерът ще може да избира дали да получи парите си разсрочено, или пожизнено

Пенсионните дружества ще изплащат и ще гарантират изцяло размера на вноските за втора пенсия на работещите българи, стана ясно след среща в социалното министерство с участието на министър Бисер Петков, синдикатите и пенсионните дружества.

Според одобрените промени пенсионерът ще получи като минимум размера на вноските, които НАП е превел по неговата партида в Универсалния пенсионен фонд. Това ще бъде вписано в договора на работника или служителя с фонда. Второ, осигуреното за втора пенсия лице при навършване на пенсионна възраст ще може да избира между разсрочено плащане на средствата по партидата си за гарантиран период от време и пожизнена пенсия.

„Дружествата гарантират всяка една стотинка, която сме получили като вноска от НАП, която лицата ще получат обратно“, коментира Даниела Петкова от асоциацията на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване. Тя обясни, че с одобрените от работната група промени в Кодекса за социално осигуряване след толкова години най-после имаме уреждане на фазата на изплащане на пожизнената допълнителна пенсия.

Промените в Кодекса за социално осигуряване в частта "заплащане" досега липсваха от закона. Там беше ясно, че ако бъдещият пенсионер почине преди пенсионирането си, то наследниците му ще получат парите, натрупани в партидата. Не се знаеше обаче какво става след навършване на възрастта за пенсиониране. Това уточняваше работната група в продължение на година.

Страховете на синдикатите бяха, че застрахователи или други финансови институции могат да получат правото при избор от страна на осигуреното лице те да му изплащат втората пенсия и това да доведе до злоупотреби с парите на хората. Затова Ася Гонева от КНСБ изрази задоволството на синдикатите от постигнатия в работната група консенсус по въпроса универсалния пенсионен фонд да събира парите и да изплаща пожизнената допълнителна пенсия.