Прокуратурата: Наркотици, рекет, палежи и погребения в бандата на Митьо Очите

Държавното обвинение чертае схемата на йерархията в групата

Разпространение на наркотици, рекет, заплахи, палежи и погребален бизнес бяха очертани от прокуратурата като основни дейности на групата на Димитър Желязков, известен като Митьо Очите. В момента в Специализирания апелативен съд тече заседание. Част от арестуваните при мащабната акция в Бургас искат по-леки мерки за неотклонение. Соченият за тартор на банда- Митьо Очите е в турски арест и тече процедура по екстрадицията му в България.

Радослав Николов бил дясната ръка на Желязков, посочи представителят на държавното обвинение в пледоарията си пред съда. Вторият в йерархията бил Венцислав Христов. С търговията и дилърите на наркотици се занимавал Христов. Той се отчитал пред Николов, а Николов пред Митьо Очите. Схемата била посочена от свидетели, твърдят от прокуратурата.

Николов и Иван Пишиев пък налагали монопол върху погребалния бизнес в Бургас. Те придобивали погребални агенции. Това ставало, след като слагали свои хора, които да управляват бизнеса. Според показанията на жена, която има погребална агенция, тя била заплашвана от Иван Въчев. Иван Найденов пък ще отговаря пред Темида и за палеж.

Държавното обвинение настоява мерките за неотклонение „задържане под стража“ на петимата да бъдат потвърдени и те да останат зад решетките, тъй като при по-леки мерки има опасност да извършат други престъпления или да се укрият. Едни от тях са осъждани, други реабилитирани, посочиха още от специализираната прокуратура. В съда са постъпили и нови доказателствени материали. Към групата са предявяват общи обвинение, а към някои от членовете и конкретни вторични престъпления, като рекет и изнудване.