Уволняват Митьо Очите от охранителната фирма на Бенчев, бил инвалид

Крими

09-08-2018, 09:39

Снимка:

bTV новините

Автор:

Ани Валентинова

Всичко от Автора

Като полицай съм го профилактирал, наех го заради връзките му, казва шефът му

Тече процедура по освобождаването на Димитър Желязков, известен като Митьо Очите от охранителната фирма „Аркус – Сигурност Бургас”, в която акционер е задържаният общински съветник Бенчо Бенчев. „Подготвям документите, защото Желязков има висок процент на ивалидност след стрелбата“, заяви управителят на охранителната фирма Иван Владимиров, бивш началник на сектор "Криминална полиция" пред bTV.

Митьо Очите е консултант във фирмата. Задълженията му били да намира обекти за наемане на охрана.

"Работата с Димитър Желязков е работата като с всички останали служители. Има си работа, която се изпълнява. Заплатата е лично договорена с мен. Може би най-добре ще ви обясни самият той как протича деня му на работа“, обясни Владимиров. И допълни, че не може да прецени какви са контактите на Митьо Очите- „много ли са, малко ли са, полезни ли са, вредни ли са“.

Владимиров обясни назначението на Желязков в охранителната фирма като "реинтегриране в обществото“, след като си бил изтърпял наказанието. Желязков има няколко присъди. През 2012 г. излезе на свобода, след като излежа близо 5 години в затвора за ръководене на организирана престъпна група. Желязков, срещу когото има общо 7 приключили наказателни производства, беше сключил за три от тях споразумения с прокуратурата. Това му позволи да получи присъда под минимума – 4 години и 10 месеца затвор.

"Случвало ми се е да работя по профилактични мероприятия. Престъпления извършени от него не съм разследвал", заяви бившият полицейски шеф Иван Владимир. Познавал го „сигурно от повече от 20 години, както познавам огромна част от лицата, представлявали оперативен интерес за полицията навремето”.

"Синът ви е бил шеф на затвора, а вие сте били шеф на криминалния отдел на полицията в Бургас. И двамата сте свързани с Димитър Желязков, който е лидер на групировка за наркотици", заяви водещата и попита дали това е някаква случайност. "Имаме над 300 служители и са минали повече от 1000 човека при нас. Значи ли, че ако някой направи нещо, аз и фирмата трябва да носим отговорност за деянията му", попита Владимиров.

Той коментира и залавянето на Митьо Очите в турски хотел, където беше задържан и Бенчо Бенчев. Владимиров разбрал за случая от медиите. И допълни, че познава Бенчев като "трудолюбив и уважаван човек, помагал на много хора".

Владимиров на няколко пъти подчерта, че той е шеф на Митьо Очите, а не обратното. Наложи му се да направи това уточнение заради показания на Желязков пред спецсъда от май, когато (преди адвокатът му да го посъветва да се поправи) той заявява за Владимиров: „Аз го взех от друга фирма”.