САЩ със санкции към Русия заради случая "Скрипал"

Свят

09-08-2018, 08:55

Снимка:

Freeimages.com

Автор:

Ани Валентинова

Всичко от Автора

Американците не предоставят доказателства, че сме свързани със случая, твърдят руснаците

САЩ ще наложи нови икономически санкции на Русия. Причината е нападението с нервнопаралитичния агент "Новичок" срещу бившия руски шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия във Великобритания, съобщават международните информационни агенции.
В началото на август Вашингтон установи, че руското правителство е използвало химическо или биологическо оръжие в нарушение на международното право. Съгласно американския закон за химическите оръжия, това заключение води до налагане на икономически санкции, които се очаква да влязат в сила в края на месеца. Те засягат износа на някои технологични продукти, като електронни устройства и оборудване, които имат отношение към националната сигурност. Възможно е засегнатата от санкциите търговия да достигне стотици милиони долари.
След влизането в сила на тези санкции Русия ще разполага с 90 дни да даде надеждни гаранции, че повече няма да използва химически оръжия и да разреши инспекции от страна на ООН и други международни наблюдаващи организации. Ако това не стане, ще бъде наложена втора серия санкции.
Междувременно посолството на Русия в САЩ поиска от Държавния департамент да огласи междуведомствената преписка за въведените санкции във връзка със случая "Скрипал". Посолството смята, че американските власти не предоставят факти или доказателствата за съпричастността на Русия към случая. Американската страна отказа да отговори на нашите уточняващи въпроси. В същото време беше заявено, че САЩ разполагат с достатъчен обем данни, които позволяват да се обвини Русия за случая, заявяват от мисията.