Богаташът и лидер на Зелените Владислав Панев ходи на екзотични почивки, купува къщи и апартаменти в центъра на София

Политика

08-08-2018, 18:21

Снимка:

Facebook

Автор:

България Утре

Всичко от Автора

Ходил е на сафари в Намибия, Ботсвана, Зимбабве, Замбия, Етиопия, Занзибар, Уганда, Руанда, Кения

Един от най-богатите представители на новосформираната бутикова коалиция "Демократична България" -съпредседателят на Зелените Владислав Панев не спира да пътува по екзотични дестинации, пише ПИК. Освен това пазарува къщи и апартаменти в центъра на София около бул. Мария Луиза, като сам се хвали за придобивките си. Зелените, Панев и Тома Белев бяха атакувани, че са допуснали даването на новите концесии на олигарха Христо Ковачки. Икономистът Илиян Василев дори ги обвини, че доверието вече е сринато в зелените, защото протестират срещу определени концесии, а срещу други мълчат. Върви публична клюка, че именно хора от зелените са правили екологичната оценка на новите мини на Ковачки. Интересно е кой от тях е взел парите? Истината скоро ще лъсне.

Самият Владислав Панев е сред богаташите в зелените и се занимава с търговия на акции. Наскоро е придобил етаж от къща, на метри от ресторант Ашурбанипал в района на Женския пазар. Според него цените все още са ниски, а квартала си става все по-уютен с всичките различни хора, които допринасят за чудесната атмосфера. Офисът му също се намира в този район на центъра.

Владислав Панев притежава още апартамент в района на ул. Цар Симеон.

"Работя активно за превръщането на района около Симеон в пъстър етнически квартал, който предлага уникална и неповторима за София атмосфера. През последната година установих контакти с няколко дребни бизнесмени в района. А вече съм и наемодател на пакистанските студенти Малик и Али Раза. След тежък ремонт на закупения през миналата година апартамент в района. Без много бързане, мечтите стават реалност", казва той.

Наскоро Панев е бил именно на почивка в Пакистан. Интересно е какво точно го е завело там. Воаяжите му със съпругата му Таня за последната година включват дестинации като Намибия, Ботсвана, Зимбабве, Замбия, Етиопия, Занзибар, Уганда, Руанда, Кения. В тези страни са ходили на сафарита, което е скъпо удоволствие. Дори са стигнали и до по-далечни екзотични дестинации като Бали и Източен Тимор. В Европа са посетили Швеция, Италия, Унгария, Русия и др. Груба сметка показва, че са похарчили само за пътувания за една година над 60 000 евро, пресмятат от туристическия бизнес. Това показва благосъстоянието на Зелените, докато обикновените българи не могат да стигнат и до българското Черноморие.

Бизнесът на Владислав Панев е оплетен в интересни схеми и приятелства с кръга Капитал и олигарха Иво Прокопиев. Той притежава фонда "Скай управление на активи" АД, което е управляващо дружество, създадено през 2006 г. под името "Стана с Капитал" АД. През 2013 г. си сменя името. Към момента дружеството управлява договорните фондове "Скай Нови акции", "Скай Финанси" и "Скай Глобал ETFs".

Значителни капитали от средствата на пенсионните фондове в България са инвестирани във фирми на Владислав Панев и на Иво Прокопиев, показa наскоро проверка на в. „Труд“.

Според всекидневника, над 7.5 млн. лв. са вложени във фонд „Скай“, управляван от Панев. Парите са насочени от пенсионен фонд „ДСК Родина“, пенсионен фонд „Доверие“ и пенсионен фонд „Съгласие“. За първите два съществуват ясни факти показващи свързаност с кръговете фирми около Иво Прокопиев – издател на сайта Дневник и в. Капитал, които открито подкрепят партия „Зелените“. Панев е бивш служител на в. Дневник и изключително доверено лице на разградския бизнесмен. 

Самият Прокопиев през дъщерно дружество на финансовия си холдинг „Алфа Финанс“ продължава едновременно да е акционер и да управлява около 1 млн. лв. от ресурса на пенсионен фонд „Доверие“. Повдига се логичният въпрос, защо фонд „Доверие“ не се е освободил от забранените по закон инвестиции в свързани лица, които са едновременно акционери и управляващи средства на пенсионното дружество? Предишното ръководство на Комисията за финансов надзор, оглавявано от Стоян Мавродиев, пресече подобни инвестиции за около 100 млн. лв. и осуети източването на пенсионната компания. Изглежда повече от странно, че „Доверие“ продължават да държат инвестиции в дружества на Прокопиев въпреки задължителните предписания на държавата и изричните забрани в наскоро приетите разпоредби на Кодекса за социално осигуряване.

Фондовете на Владислав Панев работят с две банки - Пощенска банка и Уникредит Булбанк, чийто главен изпълнителен директор Левон Хампарцумян е близък на кръга Капитал и на Иво Прокопиев. В Пощенска банка от тяхното обкръжение е Асен Ягодин, който е близък и на най-мразения бивш вицепремиер и финансов министър Симеон Дянков.

Панев работи със следните инвестиционни посредници:

Юробанк България АД (Пощенска банка); ИП Бенчмарк; ИП Карол; ИП Капман, Swiss Capital AD – Румъния; FIMA Vrjednosnice d.o.o – Хърватска, Интеркапитал Маркетс, Уникредит Булбанк, ИП Елана Трейдинг АД, InterCapital Securities Ltd. - Хърватска; Yapi Kredi Yatirim Menkul Değerler A.Ş - Турция, показра справка в сайта му.

И накрая Владислав Панев се прави уж на много толерантен и подкрепя гейове и лесбийки. Но пък се подиграва с YouTube звездата Джордано, който се занимава с криптовалути и по-конкретно с биткойни. Той обаче му е потенциален електорат.