Ще остане ли НИМХ в БАН?

Общество

08-08-2018, 16:13

Снимка:

НИМХ

Автор:

Марияна Толева

Всичко от Автора

Метеоролозите и хидролозите искат да са част от Министерството на образованието

НИМХ може да бъде изваден от БАН, ако не се намери решение с финансирането. Това заяви за Агенция Фокус министърът на образованието Красимир Вълчев.

"Ако в разумни срокове не се намери вариант за оставането на НИМХ в БАН, ще предприемем действия за изваждането на Института от Академията. Но във всички случаи трябва да ги подкрепим с увеличаване на средствата за следващата година – независимо дали са в структурата на БАН, или извън нея“, коментира министърът.

Изказването му е по повод протеста на метеоролозите, които изпратиха и писмо до премиера. В него те посочват, че бюджетът на Академията не се разпределя справедливо, въпреки отпуснатите допълнително 15 млн. лв. от правителството и НИМХ не получава допълнително финансиране. Затова и поискаха да бъдат извадени от състава на БАН и да станат част от Министерството на образованието.

От БАН заявиха, че винаги са правила максимално възможното за приоритетното финансиране на НИМХ. В съобщение на сайта на Академията се посочва:  “Ръководните органи на БАН категорично заявяват, че принадлежността на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към структурата на БАН никога не е поставяна под въпрос.“     

Премиерът Борисов обяви, че ще се срещне с представители на НИМХ, за да разбере какъв е проблема, макар че бяха отпуснати допълнителни 15 млн. лв. на БАН.