Рекордно ниски нива на контрабандата на цигари

Политика

08-08-2018, 15:21

Снимка:

България утре

Автор:

Моника Гаджанова

Всичко от Автора

За полугодието са задържани над 10 млн. къса цигари

Рекордно ниски нива на контрабандата на цигари отчитат службите. Това стана ясно по време на представянето на тенденциите и нивата на незаконната търговия с цигари за първото тримесечие на годината след проучването на празните опаковки на тютюневите изделия от "Инициативата срещу незаконната търговия". В рамките на 10 години равнището е спаднало от 34% на 5,8%.

Премиерът Бойко Борисов посочи, че борбата с контрабандата не е кампанийна работа. Именно затова бюджетът на страната е на 2 млрд. лв. излишък, а в началото на годината е отчетен дефицит.

Делът от 5.8 на сто на контрабандата с цигари в България е най-ниското отчетено ниво за страната от 2007г. насам, уточни Вержиния Джевелекова, представител на голям американски производител на цигари. Тя благодари за съвместната работа с институциите за постигането на този впечатляващ резултат.

Според министъра на вътрешните работи Валентин Радев службите вече „довеждат нещата до край“, защото за първите шест месеца на годината има образувани 553 досъдебни производства, като най-много те са в Пазарджик и Хасково. Вътрешният министър отчете, че за полугодието у нас са иззети 10 568 039 къса цигари.

По този повод министър-председателят Бойко Борисов изтъкна ефекта от работата на ситуирания в ГДБОП Междуведомствен координационен център за противодействие на контрабандата и контрол на движението на рискови стоки и товари, в който работят служители на МВР, митници и НАП. По думите му благодарение на съвместната работа на различните ведомства там се получава двоен контрол. Личното ангажиране на прокуратурата по темата също дава резултат и допринася за бързото реагиране по места.

Премиерът изтъкна, че борбата срещу контрабандата допринася за повече спокойствие на гражданите, повече приходи в бюджета и възможност да се повишава стандартът на живот у нас.

„Приходите в бюджета позволиха да направим толкова много не само в социалната сфера, но и за заплатите на армията, МВР, на учителите, на служителите за охрана на затворите, за добавките на пенсионерите за Коледа и Великден, за БАН“, напомни още Борисов.
Предстои въвеждането на системата „Траки-трейс“, която е система за маркиране и проследяване на продуктите. Очаква се тя да започне да действа в изключително кратки срокове от 20 май следващата година.

В сравнителен план спрямо Германия, Франция, Италия и Румъния резултатите ни по отношение на противодействие на контрабандата с цигари са близки до тези на Италия, но там тенденцията е обратна - към увеличаване, коментира Вержиния Джевелекова. За Румъния, например, намалението е от 18.3 на 15.6%. Разнообразието на видовете марки, които се появяват се увеличава до 1%.

Премиерът Бойко Борисов заяви, че борбата продължава и службите няма да отстъпят. „Сега ще видите още изсветляване при горивата. Минимум 200-300 млн. лева“, заяви той.