Пожарната: Опасност от пожари!

Общество

08-08-2018, 14:58

Снимка:

pixabay.com

Автор:

Ани Валентинова

Всичко от Автора

Огнеборците припомнят основните правила за пожарна безопасност

С повишаването на дневните температури значително се увеличава и рискът от възникване и бързо разпространение на пожари, предупредиха от ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“. За да не се допускат сериозни инциденти и за да бъде опазена селскостопанската реколта, гората и имуществото, е важно да бъдат спазвани правилата за пожарна безопасност, припомнят огнеборците.
Те съветват да се изхвърлят недоизгасени кибритени клечки и угарки от цигари в горима и леснозапалима среда. Всички моторни превозни средства, които влизат в горите или извършват селскостопанска дейност, трябва да са технически изправни, с уредба, недопускаща отделянето или изхвърлянето на искри. Преди да запалите огън – уверете се, че не е ветровито, че имате достатъчни количества вода или други подръчни средства за гасене, припомнят огнеборците. И съветват огънят да не оставя без наблюдение.
Не допускайте паленето на огън от деца или възрастни хора, които не са в състояние да контролират горенето и гасенето при реална опасност от пожар. Разчистването на сухи треви и отпадъци в горски участъци трябва да става чрез извозването им на определените за това места, а не чрез изгаряне, припомнят от Пожарната. И допълват, че е забранено унищожаването на сухи клони и отпадъци чрез изгаряне на място в горски участъци и в земеделски земи, както и паленето и опалването на стърнищата.