Охраната на митниците от Бенчо Бенчев спечелена по времето на Румен Радев

Политика

08-08-2018, 12:17

Снимка:

bTV новините

Автор:

България утре

Всичко от Автора

Фирмата се свързва и с Митьо Очите

Обществената поръчка за охрана на митниците в Бургас от фирмата на общинския съветник Бенчо Бенчев е спечелена на 17 февруари 2017 г., когато ГЕРБ не управлява, а е на власт назначеното от току-що встъпилия в длъжност нов президент Румен Радев, който пое поста на 22.01.2017 г., съобщава сайтът ПИК.

Въпреки яростните опити на червените да накиснат ГЕРБ с това, че по време на тяхното управление охранителната фирма на Бенчев е спечелила обществена поръчка за охрана, фактите сочат точно обратното, пише сайтът и посочва датата на спечелване на обществената поръчка.

Фирмата се свързва със задържания в Турция Димитър Желязков, известен като Митьо Очите. самият той е казвал в интервюта, че е консултант там. Той беше обявен за издирване след спецакция в Бургас и Несебър срещу организирана престъпна група за рекет и разпространение на наркотици.

Желязков беше арестуван в един хотел с общинския съветник Бенчев. От БСП веднага се разграничиха от Бенчев и обявиха, че бизнесменът плащал само 70 лв. внос. Той пък заяви, че е финансирал не една кампания на левицата. Общинският съветник от БСП Чанко Мирчев каза, че няколко десетки хиляди лева е дарил задържаният общински съветник на местната структура на БСП в Бургас по време на последната изборна кампания. От БСП отрекоха. Атанас Зафиров от Изпълнителното бюро на БСП пък заяви, че Бенчев участвал в кампанията на президента Радев, „както всички активисти, кметове и народни представители“.

Зафиров е най-наясно по въпроса какво участие има Бенчев в кампанията на президента през 2016 г., тъй като ексдепутатът е негова рожба, както обясняват социалистите от Бургас, пише ПИК. Според изданието най-вероятно той бил човекът, който е съобщил на Нинова, че фирмата на Бенчев и Митьо Очите има интерес към обществената поръчка за охраната на бургаските митници. А оттам информацията е стигнала по каналния ред до президента Радев, който лично разпореждаше на служебния кабинет какви кадрови решения да взема, пише още изданието.