Седем български ученици пострадаха при експлозията в Болония

Свят

07-08-2018, 08:20

Снимка:

Twitter

Автор:

Ани Валентинова

Всичко от Автора

Три от децата остават в болница

Седем български ученици са пострадали при експлозията на автоцистерна край летището в Болония. Инцидентът стана вчера на магистрала в близост до летище "Гулиелмо Маркони". Причината е катастрофа между автовоз и цистерна със запалимо вещество. Катастрофата е станала на мост, който в последствие се е срутил. Двама души са загинали, а близо 70 са получили различни наранявания, като състоянието на 14 от тях е тежко.

Българските ученици са вървели пеша по магистралата и са пострадали от ударната вълна и летящи горящи предмети. Всички те са с обгаряния.

Децата са ученици от професионалната гимназия по механотехника "Владимир Комаров" в Силистра и са се оказали в района на катастрофата. По-голямата част от тях са с леки наранявания, съобщиха от МВнР. Три от децата са в две в болници, като едно от тях е по-сериозно пострадало - то е с обгорени крака, останалите са изписани, съобщи генералният консул в Милано Росен Русеф пред бТВ.

Учениците са част от група от общо 20 единайсетокласници от учебното заведение, които са на практически стаж в местна фирма в Италия. Групата се придружава от четирима преподаватели от училището.

Генералното ни консулство е в постоянен контакт с местните полицейски власти, със службата по гражданска защита и с болниците, в които са настанени учениците.

Още снощи почетният консул на България в Болоня Франко Кастелини е посетил болниците в района, където са настанени българските младежи, за да получи информация за състоянието им, съобщиха от Министерството на външните работи.

Български граждани, които желаят да получат актуална информация или да подадат сигнал за техни близки, могат да го направят на дежурния телефон за спешни случаи на Генералното консулство: 00393337826043.