Некачествено електроподаване от „ЧЕЗ Разпределение“ ще проверява КЕВР

Общество

06-08-2018, 19:20

Снимка:

Freeimages/Petr Kovar

Автор:

Моника Гаджанова

Всичко от Автора

Сигналите са от софийските села Казичене и Кривина

Комисията за енергийно и водно регулиране /КЕВР/ назначи проверка за изясняване на случаи за влошено качество на доставяната електрическа енергия на потребители в село Казичене и село Кривина, съобщиха от пресслужбата на енергийния регулатор.

Председателят на КЕВР е поискал от "ЧЕЗ Разпределение България", лицензираната компания-доставчик на ток за региона,  да предостави анализ на причините за нарушеното електроснабдяване и в краткосрочен план да предприеме конкретни мерки за тяхното отстраняване.
За целите на започналата проверка електроразпределителното дружество трябва да монтира сертифицирани уреди за измерване качеството на доставяната електрическа енергия в точките на присъединяване на клиентите в Казичене и в Кривина за период не по-кратък от седем денонощия. Справката трябва да включва и данни за всички ръчни и автоматични изключвания на съоръженията за едногодишен период, изготвена и проследима по данни от диспечерските дневници и дневниците за работа по съоръженията.

КЕВР изисква "ЧЕЗ Разпределение България" да предостави и копия на всички жалби и сигнали срещу чести изключвания на напрежението и/или изгорели електрически уреди за двугодишен период, предшестващ проверката, както и отговорите на тези жалби.

След получаване на цялостната документация от електроразпределителното дружество, КЕВР ще извърши анализ с цел да бъде установено изпълнението на лицензионните задължения на дружеството за осигуряване на качество на предоставяните услуги. В тази връзка КЕВР ще изисква енергийните дружества да изпълняват стриктно задълженията си по техните Общи условия за предоставяне на надеждна, непрекъсваема и качествена енергийна услуга на техните абонати.