ЕС блокира санкциите на САЩ срещу Иран

Свят

06-08-2018, 16:25

Снимка:

EBS

Автор:

Моника Гаджанова

Всичко от Автора

Блокиращият регламент на ЕС влиза в сила от 7 август

Европейският съюз блокира санкциите на САЩ срещу Иран, за да защити европейските компании, заяви в съобщение Европейската комисия.

От днес Вашингтон връща санкциите срещу Ислямската република, след като първоначално обяви, че напуска ядрената сделка. С днешна дата ще бъде задействана първата серия от санкции, повторно наложени от страна на САЩ спрямо Иран. Затова актуализираният Блокиращ регламент на ЕС влиза в сила на 7 август с цел смекчаване на въздействието им върху интересите на дружествата от ЕС, които извършват законна стопанска дейност в Иран, се казва в съобщението на Комисията.

Мярката е част от подкрепата на ЕС за непрекъснатото, пълно и ефективно изпълнение на Съвместния всеобхватен план за действие (СВПД) — ядрената сделка с Иран, включително чрез запазване на търговските и икономическите отношения между ЕС и Иран. Процесът на актуализация на Блокиращия регламент бе лансиран от Комисията на 6 юни 2018 г., когато тя добави към приложното му поле извънтериториалните санкции, които САЩ налага повторно спрямо Иран. Последва двумесечен срок за контрол от Европейския парламент и Съвета. Тъй като никой от тях не възрази, актуализацията се публикува в Официален вестник и влиза в сила на 7 август.

Блокиращият регламент позволява на операторите от ЕС да си възстановяват щетите, произтичащи от извънтериториалните санкции на САЩ, и обезсилва ефекта в ЕС на решенията на чуждестранни съдилища, основаващи се на тях. Разрешенията се издават въз основа на одобрени критерии, които ще бъдат публикувани също на 7 август. За да се помогне на дружествата от ЕС при прилагането на актуализирания Блокиращ регламент, Комисията ще публикува също указания, за да улесни разбирането на съответните правни актове.

На 8 май президентът Тръмп реши да оттегли САЩ от Съвместния всеобхватен план за действие (СВПД) и да възстанови всички вече отменени санкции съгласно това споразумение. Междувременно ЕС и страните членки, които се подписаха под ядрената сделка, разкритикуваха САЩ за оттеглянето и връщането на санкциите. От своя страна Европа ще продължи да внася петрол и газ от Иран въпреки ембаргото, както и ефективно ще поддържа финансовите си канали с Ислямската република.

По-рано днес Техеран обяви, че САЩ, Израел и Саудитска Арабия са изолирани от света.