Разкриха схема за измама с шофьорски книжки в Бургас

Крими

06-08-2018, 15:39

Автор:

Ани Валентинова

Всичко от Автора

Вместо курсанти на изпитите се явявали други хора

Разбита е била престъпна схема за придобиване на шофьорски книжки от курсанти, които не са се явявали лично на изпитите за придобиване на шофьорска правоспособност, съобщиха от полицията в Бургас.
Организатор на схемата е 62-годишен мъж от града. Той е инструктор с частна школа.
Мъжът използвал трети лица, за да се явяват вместо негови курсанти на теоретичните и практически изпити за придобиване на правоспособност за управление на МПС от категория "В".
Явяването на фалшивите курсанти е организирано чрез използването на фалшиви лични карти, в които били посочени реалните данни на лицата, желаещи да придобият шофьорска книжка. Личните карти били с подменени снимки.
Само за няколко месеца през 2018 година инструкторът организирал няколко души, които се явявали вместо девет негови "курсанти". Лица, явявали се вместо курсантите, са задържани. Задържаните са и лицата, поръчали въпросната "услуга".
Неутрализирането на престъпната схема е осъществено след няколкомесечно наблюдение от страна на полицейските служители след проведена специализирана полицейска операция, организирана от бургаския сектор на "Икономическа полиция". Спецоперацията обхващала територията на няколко областни дирекции - Бургас, Стара Загора, Шумен и Сливен.