Мая Манолова до Цачева: Прекратете унизителното отношение към задържаните лица - bulgaria.utre.bg

Мая Манолова до Цачева: Прекратете унизителното отношение към задържаните лица

06 август 2018, 14:59 | Ани Валентинова
  • Снимка:
    омбудсман, официална страница

Белезници и прангове само в извънредни случаи

Министърът на правосъдието да предприеме незабавни, ефективни административни мерки по преустановяване на изтезанията или на жестоко, нечовешко и унизително отнасяне или наказание в лечебни заведения, при конвой и извеждане на лица от спални помещения за престой на открито и при посещения във вътрешни и външни лечебни заведения. Това се казва в доклад на специализирана дирекция към омбудсмана Мая Манолова, съобщиха от институцията.
Според доклада инструкциите, издавани от началниците в местата за лишаване от свобода, с които се регламентира употребата на сила и помощни средства (белезници, прангове и т.н.) при „вътрешен“ и „външен“ конвой са в противоречие със Закона за изпълнение на наказанията и задържането под стража. Там се указва, че употребата им се допуска само в изчерпателно изброени крайни случаи, като например, освобождаване на заложници или за прекратяване на буйство или друг вид агресивно поведение.
В доклада до министъра на правосъдието и до началника на затвора в София се посочва, въпреки че в две поредни години (2016 г. и 2017 г.) Националния превантивен механизъм настоява в своите препоръки да се прекрати всяка необоснована употреба на помощни средства, която се разглежда като подлагане на изтезания, на жестоко, нечовешко или унизително отнасяне, няма предприети действия.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета
 
 


Снимка на деня:

Снежен поздрав от ВТУ
Снежен поздрав от ВТУ