Мая Манолова до Цачева: Прекратете унизителното отношение към задържаните лица

Общество

06-08-2018, 14:59

Снимка:

омбудсман, официална страница

Автор:

Ани Валентинова

Всичко от Автора

Белезници и прангове само в извънредни случаи

Министърът на правосъдието да предприеме незабавни, ефективни административни мерки по преустановяване на изтезанията или на жестоко, нечовешко и унизително отнасяне или наказание в лечебни заведения, при конвой и извеждане на лица от спални помещения за престой на открито и при посещения във вътрешни и външни лечебни заведения. Това се казва в доклад на специализирана дирекция към омбудсмана Мая Манолова, съобщиха от институцията.
Според доклада инструкциите, издавани от началниците в местата за лишаване от свобода, с които се регламентира употребата на сила и помощни средства (белезници, прангове и т.н.) при „вътрешен“ и „външен“ конвой са в противоречие със Закона за изпълнение на наказанията и задържането под стража. Там се указва, че употребата им се допуска само в изчерпателно изброени крайни случаи, като например, освобождаване на заложници или за прекратяване на буйство или друг вид агресивно поведение.
В доклада до министъра на правосъдието и до началника на затвора в София се посочва, въпреки че в две поредни години (2016 г. и 2017 г.) Националния превантивен механизъм настоява в своите препоръки да се прекрати всяка необоснована употреба на помощни средства, която се разглежда като подлагане на изтезания, на жестоко, нечовешко или унизително отнасяне, няма предприети действия.