Антон Тодоров: Призна ли си БСП, че се финансира с мръсни пари на мафията

Защо Бенчо Бенчев не е регистриран от партията като дарител, пита експертът

„От думите на общинския съветник от БСП-Бургас Чанко Мирчев разбираме, че неговият колега съветник от БСП-Бургас Бенчо Бенчев е дарил няколко десетки хиляди лева за последната кампания на БСП там. Тук веднага възниква въпросът това не е ли признание, че БСП се е финансирала с мръсни пари на мафията, изпрани чрез схема, в която участват представители на самата БСП?“ Въпросът зададе експертът към ГЕРБ Антон Тодоров в профила си във Фейсбук. Думите му са провокирани от изказването на Мирчев, че няколко десетки хиляди лева е дарил задържаният общински съветник на местната структура на БСП в Бургас по време на последната изборна кампания.

„Първо, проверих дали Бенчо Бенчев присъства в официалните отчети на БСП като дарител. Не, не присъства. Това не означава ли, че БСП се е превърнала в криминална платформа, която може би се финансира от престъпния свят?“, пише Тодоров. И призовава аудиторията да си спомни, че преди половин година е бил задържан братът на действащ БСП депутат за участие в огранизирана престъпна група. „И когато проверихме списъците на дарителите, се оказа, че той е вътре“, посочва експертът. По думите му се наложило „БСП да връща едни престъпни пари, с които беше финансирана кампанията им“. Тодоров припомня и, че даренията от физически лица не могат да надхвърлят повече от 10 000 лв., а всяко получено дарение трябва да се декларира в 7-дневен срок от получването му.

„Веднага се сетих и за дарителите на Румен Радев и Илиана Йотова за кампанията им като кандидат-президент и кандидат-вицепрезидент през 2016 г. Там всеки пети дарител е регистриран като социално слаб или получава някакви социални плащания, вкл. за отопление. Сред дарителите на Радев има няколко, които са загубили цялото си имущество от частни съдебни изпълнители, но иначе даряват другаря Радев“ посочва Тодоров. И допълва .“Това не Ви ли се вижда съмнително? Има дори особено фрапантен случай на дарител от Кюстендил, чиято съпруга е осъдена за кражба на 6000 лв., от които пред съда се доказва, че 4500 лв. тя дава на съпруга си. Дали пак някаква част от тези крадени пари не е попаднала в кампанията на Радев и Йотова?“

По думите му натрупаните въпроси са много и изискват отговори от БСП. „Защото, когато отговорите бъдат дадени от разследващите, тогава ще се види за пореден път, че БСП е единствено и само продължение на организираната престъпност с други средства“, заключва Тодоров.