„Независимая газета“: „Турски поток“ ще стане български

Свят

06-08-2018, 10:51

Снимка:

Freeimages.com/outgunne

Автор:

Моника Гаджанова

Всичко от Автора

Русия няма друг вариант за втората тръба на газопровода, твърди изданието

Руският вестник „Независимая газета“ излиза с коментар , че газопроводът "Турски поток" неизбежно ще стане български. Така експерти на изданието коментират готовността на страната ни да транспортира природен газ по откритото в петък разширение на транзитния газопровод от Турция в участъка Лозенец-Недялско.
България е готова да приеме втората тръба от "Турски поток" и брои дните до момента, когато ще се превърне в един от газовите центрове на Европа, допълва руското издание. В материала се отбелязва, че по така откритото разширение България може да доставя на Европа руски и азерски газ през Турция. Експерти, интервюирани от изданието, считат, че Русия няма друг вариант освен да насочи втората тръба на "Турски поток" към България.
Припомня се и идеята на България за създаване на газов хъб до Варна. "Европейската комисия напълно поддържа стремежите на България да съедини доставките на газ", заяви в петък в интервю за „Дойче веле“ заместник-председателят на ЕК Марош Шефчович. Това, според руския вестник, ще доведе до диверсификация на доставките.
Вестникът пише още, че на фона на експортните проекти на Русия все повече страни изразяват амбициите си да се превърнат в газов център и по друга причина. Франция, Испания и Португалия изразяват желанието си да осигурят диверсифициране на енергийните доставки чрез закупуване на втечнен природен газ, очевидно от САЩ. Така проектите за газови хъбове в Европа "растат" като гъби след дъжд, коментира "Независимая газета".
Пояснява се още, че перспективите за втора тръба на "Турски поток" за България в момента са на етап обсъждане и все още не е взето окончателно решение. Руското издание припомня и коментара на шефа на „Газпром“ Алексей Милер, че са необходими 100-процентови гаранции от ЕК и България, за да се построи директен газопровод по дъното на Черно море до нашата страна. Отбелязва се и обстоятелството, че сега ситуацията у нас е по-ясна от политическа гледна точка, но има риск за всички европейски проекти на Русия поради антируските санкции и натиска на САЩ над Европа.