Очите минал границата с кола на Бенчев от БСП

Митьо Очите не е страхлив и няма репутационни проблеми да се яви пред българското правосъдие, смята заместник-главният прокурор Иван Гешев

Колата, с която Димитър Желязков – Митьо Очите е преминал през гръцко-турската граница, е собственост на фирма на бургаския общински съветник от БСП Бенчо Бенчев. Това стана ясно от брифинг на Прокуратурата.

„Лидерът на тази група на 3 август в 19.09 ч. е минал от Гърция в Турция. Т.e часове след издаването на европейската заповед за арест той преминава границата на ГКПП „Ипсала“ и влиза в Турция с лек автомобил. Той е на фирма, чийто управител и собственик е общински съветник от Бургас – Бенчо Бенчев. Задържан е в малките часове на деня в събота в стая. Всички стаи, в които са задържани лицата в хотела, са регистрирани на общинския съветник плюс още едно лице. Желязков не е бил регистриран в тези стаи“, съобщи заместник-главният прокурор Иван Гешев.

Към момента текат проверки в офиси на фирми, които са близки до Митьо Очите. Те са над 30 на брой.

„Всичките фирми естествено неофициално са свързани с него - и за нас, а и за гражданите не е тайна, че са на различни поставени лица. Бяха извършени претърсвания и по домашни адреси и на лица, които в края на вчерашния ден бяха предадени на МВР от турските власти“, обясни прокурорът.  

Гешев потвърди, че процедурата за екстрадиция е задвижена.

„Не мисля, че г-н Желязков ще държи да има дело за екстрадиция в Турция. Едно мога да кажа – независимо какво мислим за този човек, той не е страхлив и няма репутационни проблеми да се яви пред българското правосъдие за разлика от някои други хора, които се намират в съседни на България държави. Даже това е негов репутационен плюс за разлика от други хора. Отделно бизнесът му налага личното му присъствие, така че нямам съмнения, че ще изяви съгласие да се яви пред българския съд“, коментира Гешев и намекна за Цветан Василев, който забегна в странство преди години и продължава да се укрива в Сърбия.