Започват тематични проверки в Дневните центрове за хора с увреждания в цялата страна

Животът

04-08-2018, 15:00

Снимка:

velikotarnovo.utre

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Целта е оптимизиране на големия ресурс, вложен в системата

Министърът на труда и социалната политика Бисер Петков е разпоредил на изпълнителния директор на Агенцията за социално подпомагане (АСП) да се извършат тематични проверки в Дневните центрове за деца и младежи с увреждания и в Дневните центрове за пълнолетни лица с увреждания. Проверките ще обхванат и Центровете за социална рехабилитация и интеграция (ЦСРИ). Контролът ще бъде завишен и от страна на ДАЗД. "По този начин ще имаме пълна картина доколко отделни оплаквания на представители на хора с увреждания са основателни и как можем да подобрим качеството на обслужването", коментира министърът по време на посещението си в Панагюрище.

 

Петков допълни, че смисълът на тези проверки е да се оптимизира използването на немалкия ресурс, който и сега държавата влага в тази система. Той припомни, че през 2017 г. и в началото на 2018 г. усилията на ДАЗД са били насочени към завишаване на контрола във всичките 276 Центъра за настаняване от семеен тип (ЦНСТ) в цялата страна.

 

89 са Дневните центрове за деца и младежи с увреждания, които функционират в страната, припомни министърът. Дневните центрове за пълнолетни лица с увреждания са 79. "Това е около 1/6 от всички социални услуги, които вече проверяваме. Държавата отпуска 230 млн.лв. за всички социални услуги, които са държавно делегирана дейност", уточни министър Петков.