Завръщането на забравените болести - bulgaria.utre.bg

Завръщането на забравените болести

03 август 2018, 14:31 | Габи Иванова
  • Снимка:
    pixabay

Все повече болни заради отказ на родители да ваксинират децата си

Отказ на родители да следват имунизационния календар води до съживяването на отдавна забравени болести, съобщава България он ер.

Увеличават се случаите на коклюш или магарешка кашлица в Пловдив. Ваксината срещу дифтерия, тетанус, коклюш и други е включена в задължителния имунизационен календар. Онези деца, които не са имунизирани, стават все повече, което води до завръщането на някои заболявания.

Според д-р Георги Миндов от Дружеството на софийските общопрактикуващи лекари ако детето не е ваксинирано срещу основните болести, то има опасност да тръгне епидемия.

„Живеем в държава, а не в анархия. Ако нашето дете се разболее, само защото не сме предприели нужните действия, то обществото трябва да плати за лечението. Освен това има опасност от фатален край“, обяснява специалистът.

По думите му болестта коклюш започва като характерна инфекция, но трябва да се лекува.

„Често пъти родителите самолекуват детето и се получават усложнения. Превенцията е тази 6-валентна ваксина, която трябва да се бие. Вече минаха 2-3 поколения, от когато започна да се прилага ваксината. Ако не се слагаше, милиони деца щяха да имат проблеми със здравето“, отбеляза д-р Миндов.



Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета