Министър Кралев награди медалистите от Европейското първенство по вдигане на тежести за юноши и девойки

Министърът на младежта и спорта Красен Кралев награди с почетни плакети на ММС медалистите от Европейското първенство по вдигане на тежести за юноши и девойки до 15 и до 17 г. и техните треньори. На състезанието в Милано българските щангисти спечелиха десет отличия в двубоя – 5 златни и 5 сребърни и общо 28 медала в отделните движения. Шампиони станаха Карлос Насар в кат. до 69 кг при 15-годишните, Ивана Петрова (кат. до 44 кг), Ангел Русев (кат. до 56 кг), Галя Шатова (кат. до 63 кг) и Христо Христов (кат. над 94 кг) при 17-годишните.

Почетни плакети получиха също старши-треньорът на националния отбор Иван Иванов и треньорите Живко Николов, Радослав Атанасов и Алан Цагаев.

„Поздравявам Ви за доброто представяне. Така се работи, така се побеждават противниците, така се защитава честта на България. Сигурен съм, че в бъдеще ще постигнете успехи и в състезанията при мъжете и жените. Вие сте надеждата на българските щанги“, обърна се към състезателите министър Кралев.

Той изрази радостта си и от факта, че успехите на щангистите ни идват от различни краища на България, което показва, че федерацията работи в правилната посока.

Председателят на Българската федерация по вдигане на тежести Неделчо Колев благодари на министъра за подкрепата и за помощта при намирането на сумата за заплащане на глобата от 250 хил. долара, която беше наложена на федерацията. Средствата бяха осигурени след подписване на рекламни договори с Българския спортен тотализатор в размер на 250 000 лв. и частната компания „Медина Мед“ – 150 000 лв., както и от частни дарители, което направи участието на българските състезатели възможно.

„Без Вашето съдействие тези успехи нямаше да се реализират“, заяви Колев.

Освен медалите нашите представители успяха да спечелят и втората възможна квота за предстоящите тази есен в Буенос Айрес Младежки олимпийски игри. Преди Европейското първенство България имаше квота само при юношите, но благодарение на доброто представяне на отбора ни при девойките, който се нареди на първо място сред останалите четири тима без визи, нашата страна получи правото да участва на Игрите и с една състезателка. В аржентинската столица България ще бъде представяна от Галя Шатова (кат. до 63 кг) и Христо Христов (кат. над 94 кг).

Българските шампиони и медалисти:

при 15-годишните:

Карлос Насар - златен медал в кат. до 69 кг

Габриел Маринов – сребърен медал в кат. до 50 кг

Георги Йочев – сребърен медал в кат. до 85 кг

Мартин Тошев – сребърен медал в кат. над 94 кг

при 17-годишните:

Ивана Петрова - златен медал в кат. до 44 кг

Ангел Русев - златен медал в кат. до 56 кг

Галя Шатова – златен медал в кат. до 63 кг

Христо Христов – златен медал в кат. над 94 кг

Иван Димов – сребърен медал в кат. до 50 кг

Мария-Магдалена Кирева – сребърен медал в кат. до 69 кг