Созопол изпрати Божидар Димитров в последния му път

Част от праха на учения бе разпръсната в морето до остров „Свети Иван“

Десетки роднини, приятели и съграждани на Божидар Димитров го изпратиха за последно днес. По желание на историка част от праха му бе разпръсната в морето до остров „Свети Иван“.  

Археологът Димитър Недев изтъкна, че Божидар Димитров е човек, направил много за българската история и за Созопол в частност. Именно до острова Свети Иван“ са направени и едни от големите открития на Божидар Димитров.

Кметът на Созопол си спомня за едно от тях, а именно – за „откриването“ на Ноевия ковчег през 2001 г. Панайот Рейзи е на лов, а историкът иска трактор, за да изкара една голяма лодка – еднодръвка от морето. След като я поставят в музея на града, Божидар Димитров сензационно обявява, че това е Ноевият ковчег. Така същата година 1 млн. туристи минават през музея на Созопол, за да видят реликвата.

Божидар Димитров ще се казва и Археологическия музей в града, решиха днес общинските съветници. Улица в стария Созопол също бе кръстена на името на най-известния български историк. 

Друга част от праха на Божидар Димитров ще бъде пръсната в Македония, а останалата ще бъде положена в гроба на майка му в Созопол.