Цената на пшеницата в края на жътвата удря 350 лв. за тон

Климатичните аномалии са причина за по-скъпото жито

Експерти от Софийската стокова борса очакват тежките климатични условия  това лято да повишат цената на пшеницата до 350 лв. на тон. Според Антонина Белокопитова в края на жътвената кампания ще бъдат прибрани около 5.5 млн. тона зърно.

От Софийска стокова борса коментират, че климатичните условия са станали пречка за очакваните високи добиви и за качеството на реколтата.

В Източната част на страната фермерите не са доволни от качеството на добивите заради влагата. Тези стопанства продават пшеницата като фуражна, като отчитат загуби, защото хлебната пшеница е 10-15% по-скъпа на тон от тази за фураж.

По данни на Софийската стокова борса изкупната кампания на пшеницата тази година е стартирала при цена продава за тон от 300 до 320 лв. без ДДС. Търсенето е започнало от нива 260-270 лв. на тон, а вече е 290-300 лв. /без ДДС/. В сравнение с миналата година увеличението е с 10 на сто коментира Антонина Белокопитова пред БНР.

„Очаквам повишение, но не като през 2007 г. или 2008 г., когато цената на пшеницата стигна 400 лв. на тон.“, допълни експертът. Според нея повишение от 320 на 350 лв. на тон не е някакъв феномен или аномалия за нашия пазар.