Президентът наложи вето на някои текстове в административния кодекс

Политика

31-07-2018, 15:47

Автор:

Моника Гаджанова

Всичко от Автора

НС прие окончателно промените в АПК преди лятната си ваканция

Президентът Румен Радев наложи вето на някои от промените в Административно процесуалния кодекс (АПК). Общо 16 са оспорените от държавния глава разпоредби.
„Тези разпоредби ще се отразят неблагоприятно на ролята на административното правосъдие да бъде защитник на обикновения човек срещу незаконосъобразните действия и произвола на администрацията", аргументира се президентът.
Президентското вето е наложено на разпоредбите за новите правила за подсъдност, закритите съдебни заседания, драстично увеличените такси в касационното производство и премахването на касационната инстанция в редица специални закони.
Президентът подчертава в мотивите си, че съдържанието на правото на защита многократно е тълкувано от Европейския съд за правата на човека, който приема, че държавата не трябва да поставя правни и практически пречки пред неговото упражняване.
Според него оспорваните текстове ще намалят способността на административното правосъдие да бъде сред основните фактори, които гарантират баланса и контрола между властите в държавното управление и върховенството на закона.