Борисов: Ще дадем допълнителни 150 млн. лева за хората с увреждания през 2019 г.

Политика

31-07-2018, 15:22

Снимка:

Министерски съвет

Автор:

Александра Милева

Всичко от Автора

Майките на децата с увреждания благодариха на премиера и правителството

Правителството ще даде допълнителни 150 млн. лева за хората с увреждания през 2019 година. Това обяви министър-председателят Бойко Борисов след 5-часова среща с национално представителни организации на хората с увреждания.
„Ще смятаме още, но трябва все пак да знаем какво държавата може да си позволи“, коментира Борисов. Той обясни, че срещата е продължила пет часа заради „диаметрално противоположни разбирания”.
„Дори от най-елементарните – помощните средства - дали да ги купува държавата или отделно - тотално различни мнения. По този държавен орган за координация – абсолютно коренно различни мнения“, поясни министър-председателят.
Консенсус е постигнат по това, че работните срещи ще продължават. Следващият вторник отново се събират. „Обединихме се около това, че Законът за личната помощ, Законът за хората с увреждания и Законът за социалните услуги ще бъдат готови до края на септември“, поясниха от организациите.
Също така са се обединили около това, че трябва да има комплексната оценка на индивидуалните потребности на хората с увреждания. „Заговорихме и за специализиран орган, който да отговаря за уврежданията в България“, допълниха още те.
Протестиращите майки посочиха, че палатковите лагери остават до тогава, до когато видят нещата на хартия. „Направиха се днес сериозни крачки. Много благодарим на премиера и на правителството, че имат готовност да отпуснат допълнителен финансов ресурс“, подчертаха майките.