Румен Христов: От „Визия за България“ на БСП лъха на популизъм

Политика

30-07-2018, 15:11

Снимка:

България утре

Автор:

Моника Гаджанова

Всичко от Автора

Как ще демонтират паралелната държава, след като техни членове са в основата на създаването й, пита лидерът

От документа „Визия за България“ на БСП лъха на популизъм и социализъм. Това каза председателят на СДС Румен Христов по време на пресконференция на тема „Десният прочит на „Визията за България“ на БСП“. Как БСП ще демонтират паралелната държава, след като техни членове и съмишленици са в основата на създаването й, попита риторично лидерът на партията.
Христов започна от искането на БСП за повече държава там, тогава, където и когато това е необходимо. Той е категоричен, че държавата трябва да бъде ограничена до разумните граници на преразпределение и влияние. Да работим за удвояване на БВП на България, призова Христов. Според него успехът на икономиката ще дойде след оттеглянето на държавата като инвеститор №1 и освобождаването на бизнеса от мъртвата хватка на държавния чиновник.
За БСП в Европа пазарният фундаментализъм е довел до остри социални неравенства и до видимо господство на корпоративните над социалните интереси. Животът у нас се подобрява с всяка изминала година, заяви лидерът на СДС и напомни, че България ще ползва и занапред средствата за кохезия и социално подпомагане от ЕС. Нещо повече, Христов призова да не пропускаме шанса си за влизане в Еврозоната и да кандидатстваме веднага в Банковия съюз и Еврозоната.
Не е реалистично да говорим за нови енергийни мощности, а намаляването на ставките за ДДС за определени стоки. Това ще стане среда за злоупотреби и данъчни измами, предупреждават сините.
Особена критика предизвика призивът на левицата да достигнем 2% от БВП за отбрана, защото БСП не казва как ще се случи това. За СДС радикалната управленска реформа и освобождаването от паяжината на организираната престъпност минава през върховенството на закона и съдебната реформа.
Националният съвет на СДС избра днес Илия Лазаров, бивш началник на кабинета на президента Петър Стоянов, за главен секретар на партията.