Социалният министър: Увеличаваме парите за всички хора с увреждания

Общество

30-07-2018, 09:51

Снимка:

nova.bg/ кадър

Автор:

Ани Валентинова

Всичко от Автора

Хората с най-тежки увреждания ще взимат над 400 лв.

Днес ще бъде разгледан и обсъден проектът на Закона за хората с увреждания. В него се предлага увеличение на финансовата подкрепа за всички хора с увреждания. Това заяви социалният министър Бисер Петков в ефира на NOVA телевизия.
Петков посочи, че хората с най-сериозни увреждания ще получават над 400 лв. "Между 440 и 450 лева ще получат хората, които се намират в най-тежко здравословно състояние. Разбира се, ще бъден уреден и въпросът с асистентската подкрепа", посочи министърът. И допълни, че предвижданата месечна финансова подкрепа, която ще бъде в размер на 34, 80 лева, ще замени досегашните интеграционни добавки. Това е тройно увеличение на интеграционната добавка за хората с 3-та група инвалидност. В тази група попадат най-много хора с увреждания. В 3-та група влизат увреждания под 75%. Сега тяхната добавка е 11 лева и 25 стотинки. Занапред тя ще се изчислява на друга база – като 10% от линията на бедността.
"Тази подкрепа ще бъде в по-значителен размер. Предложението е най-значителното увеличение да бъде за тези хора с увреждания, които получават социална инвалидна пенсия с добавка за асистентска услуга, т.е. те не са работили и не могат да работят заради състоянието си", каза той.
100 млн. лв са необходими, за да се удовлетворят исканията на всички, обясни социалният министър. „Всички усилия на правителството са насочени към това правата на хората с увреждания да бъдат обезпечени както трябва“, увери Петков.