Мотивите на КС: Истанбулската конвенция размива понятието пол

Общество

27-07-2018, 15:47

Снимка:

КС

Автор:

Ани Валентинова

Всичко от Автора

Българската конституция приема бинарното съществуване на човешкия вид

Използването на понятията "sex" и "gender" като биологичен и социален пол в Истанбулската конвенция не води до постигането на равенство между половете. Напротив. Така се размиват понятията „мъж“ и „жена“ . „Ако обаче обществото загуби способността да прави разлика между жена и мъж, борбата срещу насилието над жените остава само формален, но неизпълним ангажимент", пише в мотивите на Конституционния съд (КС). Днес конституционните съдии излязоха с решение, че Истанбулската конвенция противоречи на българската Конституция.
Конституционният съд намира, че въпреки безспорните си положителни страни, Конвенцията е вътрешно противоречива. Така съдържанието на част от разпоредбите й излиза извън декларираните цели на Конвенцията и нейното наименование. „Понятието „gender“/„genre“ („пол“) присъства в Конвенцията като самостоятелна категория, различна от пола като биологична същност. Конвенцията разделя биологичното и социалното измерение на пола и излиза извън рамките на възгледа за половата бинарност на човешкия вид“, пише в мотивите. И се обяснява, че родната Конституция и цялото българско законодателство е изградено върху разбирането за бинарното съществуване на човешкия вид. И още –„Традиционно човешкото общество се изгражда върху половата бинарност, т.е. съществуването на два противоположни пола, всеки от които е натоварен със специфични биологични и социални функции и отговорности. Биологичният пол е детерминиран по рождение и е в основата на гражданския пол. Значението на гражданския пол при правното регулиране на социалните отношения (съпружество, родителство) изисква осигуряване на яснота, безспорност, стабилност и сигурност“, казват конституционните съдии.
Въпреки заключението си, те отбелязват, че противодействието срещу насилието над жените е въпрос от фундаментално значение за Европа и част от основните европейски ценности.
Целите мотиви може да видите тук.
Решението е подписано с особено мнение. Румен Ненков и Георги Ангелов застават зад мнението, че -„Решението на Конституционния съд представлява „услуга“ за политиците от всички цветове – предотвратява възможен конфликт в управляващата коалиция и съвпада с позицията на по-голямата част от парламентарната и извънпарламентарната опозиция. Съответно е и на обществената нагласа в момента“.