Масова спам атака, изнудват хората с компромати - bulgaria.utre.bg

Масова спам атака, изнудват хората с компромати

27 юли 2018, 12:10 | Ани Валентинова
  • Снимка:
    Freeimages/simon stratford

Киберпрестъпниците набелязват жертви, регистрирани в „нелегитими“ сайтове за запознанства

За нова, масова спам атака в цялата страна, предупреждават от ГДПОП. В края юли месец са регистрирани множество сигнали от интернет потребители. Схемата е една и съща при всички. Първо жертвите получават имейл на английски език. В него се твърди, че могат да влязат в компютъра на потребителя и разполагат с негови позорящи видео материали , които заплашват да разпратят до всички контакти на жертвата. За да не пострада, човек трябва да плати с виртуална валута биткойн на сума, възлизаща на около 3000 американски долара.
За спам кампанията са използвани неправомерно придобити данни за пощенски кутии и пароли, с която потребители са се регистрирали в „нелегитими“ сайтове за запознанства, онлайн игри и други, допълват антимафиотите.
Експертите съветват потребителите да не отварят съмнителни съобщения, да не извършват плащания за подобни откупи, да се снабдят с надеждни антивирусни решения, легитимни операционни системи и програми. За всеки киберинцидент да информират съответната фирма доставчик на IT услуги или компетентните структури на МВР.

 Коментари (1)

Потребител
муспи
А има един много лесен начин за отстраняване на тази гнус, и от Бога осветен, - избиването на евреите!
28 юли, 22:24 ч.

Добави коментар

* Задължителни полета
 
 


Още новини от Крими