Масова спам атака, изнудват хората с компромати

Крими

27-07-2018, 12:10

Снимка:

Freeimages/simon stratford

Автор:

Ани Валентинова

Всичко от Автора

Киберпрестъпниците набелязват жертви, регистрирани в „нелегитими“ сайтове за запознанства

За нова, масова спам атака в цялата страна, предупреждават от ГДПОП. В края юли месец са регистрирани множество сигнали от интернет потребители. Схемата е една и съща при всички. Първо жертвите получават имейл на английски език. В него се твърди, че могат да влязат в компютъра на потребителя и разполагат с негови позорящи видео материали , които заплашват да разпратят до всички контакти на жертвата. За да не пострада, човек трябва да плати с виртуална валута биткойн на сума, възлизаща на около 3000 американски долара.
За спам кампанията са използвани неправомерно придобити данни за пощенски кутии и пароли, с която потребители са се регистрирали в „нелегитими“ сайтове за запознанства, онлайн игри и други, допълват антимафиотите.
Експертите съветват потребителите да не отварят съмнителни съобщения, да не извършват плащания за подобни откупи, да се снабдят с надеждни антивирусни решения, легитимни операционни системи и програми. За всеки киберинцидент да информират съответната фирма доставчик на IT услуги или компетентните структури на МВР.