Парламентът прие президентското вето върху част от Закона за приватизацията

Политика

26-07-2018, 16:53

Снимка:

България утре

Автор:

Александра Милева

Всичко от Автора

Въпреки предварително заявената подкрепа за ветото- депутатите изпаднаха в спорове

Парламентът прие ветото на президента Румен Радев върху промени в Закона за приватизация и следприватизационен контрол. Президентското вето засягаше текстове от закона, които ще доведат до преразглеждане на вече сключени приватизационни договори, което щяло да бъде в ущърб на обществото.
Въпреки предварително заявената подкрепа за ветото, депутатите изпаднаха в спорове.
„Ако спорните текстове не се извадят от Закона за приватизацията, ще се нанесат загуби за стотици милиони левове“, заяви по време на дебатите депутатът от БСП време Проф. Румен Гечев. Председателят на правната комисия Даниел Кирилов от ГЕРБ се обърна към опозицията с призива да спрат да вменяват на правителството отношение, което то не е имало към конкретни приватизационни сделки. „Държавният интерес е бил защитен“, категоричен бе Кирилов.
След като депутатът от БСП Валери Жаблянов се обърна към управляващите с думите, че няма да „изкарат мандата“, председателят на парламента Цвета Караянчева го помоли да не отправя заплахи към колегите си в залата.
Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов пък обясни: „Днес можеше да направим организация, да постигнем парламентарно мнозинство, което да отхвърли ветото и веднага след това да внесем законодателна промяна, която щеше да покаже, че действително сме достатъчно силни, за да можем да ви дадем ответен удар“.
Соцлидерът Корнелия Нинова също не пропусна да коментира темата. Тя обяви, че законът, на който е наложено вето, доказва, че коалицията ГЕРБ-"Обединени патриоти" е създадена заради власт и пари. Тя призова да се върви към предсрочни парламентарни избори.