Спирките на столичния градски транспорт ще се дават на концесия

Общество

26-07-2018, 13:15

Снимка:

България утре

Автор:

Моника Гаджанова

Всичко от Автора

Пестим 18 млн.лв. за инвестиции, до две години София придобива европейски облик

Столичният общински съвет прие предложението на кмета на София Йорданка Фандъкова спирките от градския транспорт в столицата да се отдават на концесия. Срокът за това ще бъде 15 години. Ще има и опция за удължаване с още 5 години.
Ползите за града, подчерта Йорданка Фандъкова, са подмяна на над 2600 спирки, които са на територията на цялата столична община и монтирането на между 1500-1800 навеса на спирки, което означава монтирането на около 400-700 нови спирконавеса.
„Когато можем да не изхарчим 18 млн. лв., трябва да се възползваме от това, защото това са огромни средства за ремонт на улици и тротоари, за строителство на детски градини и училища и затова предложихме този модел“, допълни столичният кмет.
Йорданка Фандъкова подчерта, че юристите на общината са предвидили възможността във всеки момент договорите за концесия да могат да бъдат разваляни, ако концесионерът не ги изпълнява. Според нея не може да се говори за монопол на един или друг търговец. Спирките от градския транспорт са разделени в 4 зони, а един търговец ще може да участва в конкурс най-много за две от тях. Концесионната такса, която общината очаква от една зона е около 80 000 лв. годишно. Концесионерът ще си върне инвестицията, защото ще има право да поставя реклами на спирките или да изгражда павилиони на някои от тях.