Росатом: Големите енергийни проекти не могат да бъдат реализирани без държавата

АЕЦ “Козлодуй“ и Росатом подписаха документите за завършената модернизация на VI блок в централата

44 години след пускането на първия енергоблок в АЕЦ "Козлодуй" в Министерството на енергетиката бяха представени резултатите от проекта за удължаване на живота на VI блок в централата. Това дава втори живот на реактора, обясни зам.-генералният директор на Росатом Кирил Комаров. Всички изследвания и оценки са потвърдили безопасността на работата на енергоблока и той ще може да бъде експлоатиран още 30 години.

По проекта са одобрени 227 дейности, от тях вече са извършени 138. Останалите ще бъдат довършени до края на годината и през следващия лицензионен период. Обновяването на блока е извършено изцяло със собствени средства, обяви от своя страна Теменужка Петкова.

Предстои подаването на документацията в Агенцията за ядрено регулиране (АЯР). По закон Агенцията може да даде лиценз за работа за 10 години, който може да бъде удължаван.

АЕЦ „Козлодуй“ произвежда 33% от електроенергия в страната и е гарант за енергийната ни сигурност, припомни още енергийният министър.

Представителят на Росатом Кирил Комаров приветства решението на българското правителство за възобновяването на проекта АЕЦ „Белене“.

“Бихме се радвали да участваме в реализацията на този проект под удобната за България форма“, заяви той.

Ръководителят на Росатом допълни, че това е важен проект за енергийната сигурност на страната, както и за поддържане на ниските цени на електроенергията.