Шефът на ЕК на „Мисия Невъзможна“ в САЩ

Жан-Клод Юнкер ще се опита да предотврати търговската война

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер е в САЩ на невъзможна мисия. Той ще се опита да разубеди американския президент Доналд Тръмп за митата, наложени на Европа. Юнкер не отива в Белия дом с предложение за търговска сделка, а по-скоро се надява да убеди държавния глава на САЩ, че напрежението трябва да бъде намалено.

Доналд Тръмп обаче е доказал, че не е от хората, които са склонни да отстъпват и да размислят за думите и действията си. Броени часове преди да посрещне Юнкер, той написа в Туитър:

“Митата са най-великите! Или държава, която е била нечестна към САЩ по отношение на Търговият предоговоря честна сделка, или бива ударена с мита. Ето колко е просто – и е по силите на всеки! Помнете, ние не сме „прасенцето-касичка“, което ограбват. Всички ще е страхотно“.

Въпреки непреклонността на Тръмп обаче Брюксел ще се опита да го убеди, че отрицателният търговски баланс с Европа не се дължи на нечестна търговия, а на по-високия жизнен стандарт на американците.

До сегашната ескалация на ситуацията се стигна след като през май САЩ наложи тарифи за вноса на стомана и алуминий на САЩ, Канада и Мексико, както и редица допълнителни такси за Китай.

Европа отвърна с контра мита на внос от САЩ от уиски, мотори Харли Дейвидсън, фъстъчено масло и др. продукти. Освен това Брюксел заплаши, че ще има още обложени стоки ако Тръмп изпълни заплахата за мита за вноса на европейски автомобили.