Законопроектите за хората с увреждания готови наесен

Майките на деца с увреждания напуснаха работната група, социалният министър ги призова да се върнат

„Правим всичко възможно да подготвим и внесем наесен законопроектите, с които да подобрим положението на хората с увреждания в България“. Това обясни от парламентарната трибуна министърът на труда и социалната политика Бисер Петков.

Социалният министър дойде в пленарна зала по искане на парламентарната група на ГЕРБ за да обясни докъде е стигнала подготовката за изготвяне на законодателните промени, които да бъдат приети за хората с увреждания.

Той обясни пред депутатите, че майките на деца с увеждания са напуснали работната група, която подготвя законодателните промени.

„Това беше причината да дойда вчера пред Народното събрание, за да говорим за тяхното връщане в работната група“, заяви Петков.

По думите му усилията на социалното министерство са насочени в това да разпише законови промени, които да имат подкрепата на всички хора с увреждания.

Една от най-важните сфери в Закона за хората с увреждания е осигуряването на достъпна среда, поясни министърът.

„Осигуряването на достъпна среда, осигуряването на достъп до транспорта, информационните технологии също са сред мерките, които министерството ще предприеме за тях“, допълни Петков.

Той подчерта, че средствата за 2018 година са повишени с 81 милиона за нуждите на хората в неравностойно положение. Също така ще се стимулират работодатели да наемат трайно хора с увреждания.