Петър Андронов: Влизането в Еврозоната не бива да плаши хората

Портфейл

24-07-2018, 19:26

Снимка:

БНТ

Автор:

Ани Валентинова

Всичко от Автора

Централната банка на ЕС ще провери качеството на банките у нас

Влизането както в банковия съюз, така и в Еврозоната не би трябвало да плаши хората. Това заяви председателят на Асоциацията на банките у нас Петър Андронов пред БНТ.
"Това е стремеж към по-добър стандарт на живот, към стабилност на финансите. Европейската централна банка има право на своята преценка. В Еврозоната имаха доста трудности с няколко страни. Няма как те да не отчетат в собствената си структура и в процеса си, които прилагат лошия опит, който са натрупали през годината", заяви Андронов.
Той обясни още, че Европейската банка ще проверява качеството на операциите, управлението на банките, надежността на капитала им и кредитния им портфейл при влизана на България в банковия съюз. По думите на Андронов, Европейската централна банка след присъединяването ни към банковия съюз ще може сама да избере кои банки да провери. "Освен изисквания към банките, които ще преминат оценка, има изисквания към съдебната система, публичния сектор, изобщо стандартните постоянни очаквания които Европейския съюз има", допълни той.