ЕС предлага на страните -членки по 6000 евро на приет мигрант

Свят

24-07-2018, 19:06

Снимка:

wikipedia

Автор:

Ани Валентинова

Всичко от Автора

Оценката на нуждаещи се от международна закрила ще става в рамките на 72 часа

Европейският съюз предложи финансови стимули на страните-членки да приемат мигранти от спасителните кораби в Средиземно море. Европейската комисия (ЕК) ще предоставя по 6000 евро на всяка държава, която е готова да приеме бежанец, съобщават световните информационни агенции.
Предложението влиза в пакет от мерки, свързани с изграждането на контролирани центрове в ЕС за бежанци. Днес е била представена и самата концепция за създаването на затворени или "контролирани центрове", където да се извършва отсяването на лицата, нуждаещи се от международна закрила, и незаконни мигранти. Идеята е оценката да се извършва максимално бързо- в рамките на 72 часа. Разходите се поемат изцяло от ЕС, а в проекта се включват само държави, заявили желание да приемат мигранти.
За да се изпробва концепцията, във възможно най-кратък срок може да бъде стартирана пилотна фаза, при която се прилага гъвкав подход. Комисията ще осигури също така централно звено за контакт за целите на координацията между държавите членки, които участват.