Социалният министър покани протестиращите майките да се върнат в работната група

Политика

24-07-2018, 16:51

Снимка:

България утре

Автор:

Моника Гаджанова

Всичко от Автора

Бисер Петков е готов още утре за среща с тях

Социалният министър Бисер Петков се срещна днес лично с майките на деца с увреждания, които протестират пред парламента и отказаха да участват в заседанията на работната група към Министерство на труда и социалната политика/МТСП/, която подготвя новия закон за хората с увреждания и закона за социалните услуги. Министър Петков ги покани отново на масата за преговори, за да се постигне компромис, тъй като финансовият ресурс е ограничен.
Крайният срок за разработване на Закона за хората с увреждания наближава и е напълно реалистично законът да бъде гледан в началото на октомври от Народното събрание, като преди това ще има и едномесечен срок за обществено обсъждане. Следващото заседание на работната група ще бъде в понеделник и Бисер Петков изрази съжаление, че майките са получили текстове на законопроекта, които предварително не са били съгласувани с него, където те са открили отпадане на основното им искане за лична помощ.
В проекта, който вчера е гледан от експертите и ще бъде предложен на работната група в понеделник, се включва правото на лична помощ. Как тази социална услуга ще се предоставя, ще бъде уточнено подробно в Закона за социалните услуги. Предлага се финансовата подкрепа да се структурира около линията на бедност, а не както е в момента - около гарантирания минимален доход. Предвижда се и по-сериозна финансова подкрепа за около 14 833 пълнолетни с тежки увреждания - над 90 процента, майките на част от които са от протестиращите.
Личната помощ ще е в две форми - като асистентска услуга, която ще се развие в Закона за социалните услуги, и като парична помощ, когато потребителят не желае да има асистент или не може да му бъде осигурен такъв. Предлагат се и нови мерки за трудовата интеграция на хората с увреждания.
Майките на деца с увреждания обявиха, че ще отговорят на поканата на социалния министър писмено. Жените се възмутиха, че са се борили за разрешение за палатковия си лагер, докато сега софийската управа с лека ръка допуска и други протестиращи на техен терен. Те обявиха и, че организираният от тях протест в понеделник няма да бъде отменен.
Министър Петков поиска подкрепа и от другите протестиращи, основно от Съюза на слепите, които искат реформата в законодателството за хората с увреждания да продължи, но по друг начин, а не с ултимативен тон.