БСП замислят дела срещу Българя в Страсбург заради чумата

Според социалистите действията на БАБХ били незаконни „поне в началото“

БСП замисля да води дела срещу България в Страсбург заради чумата по овцете, подават и сигнал от 11 страници по Прокуратурата.

„Продължаваме да твърдим, че действията на управляващите в засегнатите райони, поне в началото, бяха незаконни. Затова трябва да се носи отговорност. За разлика от тях, не само хвърляме димки за конспирации и всякакви други измислени пълзящи преврати, а действаме. Като сме го казали – днес внасяме в прокуратурата 11 страници сигнал. Сезираме главния прокурор да предприеме действия за установяване според нас на извършени престъпления и закононарушения“. Това обяви на пресконференция председателката Корнелия Нинова.

Социалистите твърдят, че действията на БАБХ били незаконни „поне в началото“, защото заповедите за действие са подписани от заместник-директор на Агенция, а не от министър.

Затова червените, които застанаха начело на протести срещу евтаназията на животни въпреки доказана чума обсъждат с международна експертиза търсене на правата на стопаните в Страсбург по Европейска конвенция по правата на човека.

„Няма да стане, ако управляващите си мислят, че ще си фантазират и ние ще ги опровергаваме – приключихме с това равнище на политика“, отговори Нинова за участието на партията в протестите и провокациите по темата.

Запитана дали Симеон Караколев от Националната овцевъдна и козевъдна асоциация е човек на БСП, лидерката се направи на учудена и попита кой е той.

Впоследствие обаче очевидно размисли и го нападна, че е стачкоизменник.

„Сега пък този Караколев бил от БСП ли? Ако беше от БСП, едва ли щеше да влезе при Бойко Борисов в Министерски съвет и да се разберат след протеста да продаде интересите на онеправданите хора“, възмути се Нинова.