Започна изграждането на ограда по границата с Румъния, пази от африканска чума

Общество

24-07-2018, 14:42

Снимка:

Министрество на земеделието, храните и горите

Автор:

Ани Валентинова

Всичко от Автора

Ще предложа ограничение на груповия лов, заяви министър Порожанов

„Започна изграждането на телена ограда по границата с Румъния за ограничаване на риска от африканска чума по свинете“. Това съобщи министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов по време на заседание на областния координационен щаб в Силистра. Създаването на щаба е с цел предприемане на мерки за недопускане и ограничаване на заболяването африканска чума по свинете.
Изграждането на оградата започна на две места, предстои да започне и в трети участък. "Спряхме се на четириредова телена ограда с бодлива тел. Един линеен метър на бодливата тел е 15 стотинки, четири реда са 60 стотинки на линеен метър. Коловете ще бъдат през два метра и половина. Изграждането ще се възложи от трите регионални дирекции по горите, така че очаквам да бъде в много разумни цени и параметри", обясни министър Порожанов.
Министърът на земеделието информира, че Българската агенция за безопасност на храните е в постоянен контакт с румънските власти. Всички мерки, които се предприемат са стандартни и са за целия Европейски съюз. Той каза още, че контролът върху движението на животни се докладва както от службите на МВР, така и от гранична полиция. „Препоръчахме да се наблюдава и движението на животни, защото непрекъснато се залавят такива, които са без документи. Българските стопани трябва да бъдат много отговорни“, подчерта министърът. По думите му основна мярка за биосигурност е осигуряване на 10-километрова зона около големите свиневъдни обекти.
Експерти от Българската агенция по безопасност на храните са обиколили и идентифицирали всички задни дворове, като в момента има 620 обекта с 630 животни. Предстои да бъдат описани още около 120 обекта. Други мерки са дезинфекция, граничен контрол и срещи в големите свинекомплекси за разясняване на мерките за биосигурност. Тяхното спазване е от изключително значение, тъй като намаляват риска за свинете отглеждани в големите комплекси, а също и тези за домашно отглеждане.
„Ще предложа ограничение на груповия лов, особено в граничните райони, тъй като той крие много опасности“, каза още министър Порожанов по въпроса с груповия лов и изменението на закона. Предложените нови текстове бяха на депутати от "Обединени патриоти". Бяха гласувани на 12 юли. Мотивите на вносителите бяха, че това е еднократно предложение, свързано с необходимостта от недопускане появата на африканска чума по свинете в България.