Възобновиха делото за отнемане на имущество за 3.6 млн. лв. на осъден от "Килърите"

Крими

24-07-2018, 13:30

Снимка:

TV7, кадър

Автор:

Ани Валентинова

Всичко от Автора

В момента Георги Вълев излежава доживотна присъда

Възобновява се делото за отнемане на имущество на Георги Вълев на стойност 3.6 млн. лв. Вълев, Петър Стоянов-Сумиста и Васил Костов-Кеца получиха доживотни присъди по делото „Килърите“ за поръчкови убийства. Решението да се възобнови делото е на Великотръновския апелативен съд по иск на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ).
През април Окръжен съд – Велико Търново постанови, че производството по делото трябва да бъде прекратено. Мотивите на магистратите от първоинстанционния съд бяха, че срокът на проверката е преклузивен и след изтичането му държавата в лицето на КПКОНПИ губи правно основание да води дело за отнемане на имущество. Изрично беше подчертано, че искът за отнемане е внесен 7 години по-късно, а не веднага след 10-месечната проверка и това го прави недопустим.
С определението си от 19 юли 2018г., Апелативеният съд във Велико Търново се съобразява с аргументите на процесуалния представител на КПКОНПИ, че иск за отнемане на имущество може да се внесе, едва след влизане в сила на наказателната присъда срещу лицето, което е извън 10-месечния срок на проверката. „
Като жертви на „Килърите“ бяха посочени великотърновският адвокат Петър Лупов и шуменският бизнесмен Румен Рачев. Юристът беше застрелян на 25 март 2009 г., а Рачев - на 3 юли 2009 г. Сумиста и Вълев бяха обвинени от прокуратурата като подбудители на убийствата, а Кеца и като помагач.