Оранжев код за валежи в 11 области на страната

Общество

24-07-2018, 07:00

Снимка:

plovdivutre.bg архив

Автор:

Ани Валентинова

Всичко от Автора

Днес ще е най-дъждовният ден от седмицата

Оранжев код за валежи и гръмотевични бури е обявен за 11 области на страната, сочи справка в сайта на НИМХ-БАН. Предупреждението е в сила за областите Ловешка, Габровска, Пазарджишка, Пловдивска, Старозагорска, Сливенска, Бургаска, Ямболска, Хасковска, Кърджалийска и Смолянска. През нощта срещу вторник и във вторник преди обяд количествата ще надхвърлят 35 л/кв.м, в отделни райони ще достигнат 60-80 л/кв.м. 

За други 14 области на страната е обявен жълт код за валежи. Това са областите Монтанска, Врачанска, Плевенска, Великотърновска, Русенска, Търговищка, Разградска, Силистренска, Шуменска, Добричка, Варненска, Софийска област, София град и Благоевградска. В тези области през денонощието се очаква да има интензивни валежи и гръмотевични бури. Ще има условия и за градушки.

Ще е по-хладно с максимални температури между 23 и 28 градуса. По Черноморието ще е предимно облачно. Температурата на морската вода е 25-26 градуса. Вълнението на морето ще бъде 2-3 бала. Над планините ще преобладава облачно време с валежи и гръмотевична дейност.