Полицай в схема за продажба на крадени автомобили от Герания

Крими

23-07-2018, 16:08

Снимка:

България утре

Автор:

Моника Гаджанова

Всичко от Автора

Гешев: „Хороскопът не е добър за служителите на ОДМВР-Габрово“

Разбита е организирана престъпна група, която се занимавала с трафик на крадени автомобили от Германия, които се продавали в България с пренабити номера. В бандата, която действала от 2016 г., участвал и служител на полицията в Габрово. „Това е поредният случай, в който е задържано длъжностно лице. За съжаление, бяха направени опити от полицията в Габрово да се затрудни разследването. Хороскопът не е добър за служителите на ОДМВР-Габрово ”, заяви заместник-главният прокурор Иван Гешев. По този повод наблюдаващият прокурор Ангел Кънев е подал сигнал в Инспектората на МВР.
Трима са задържани на територията на страната, в това число и „началникът група МПС, водачи и административно-наказателна дейност“ в ОДМВР-Габрово, а за четвъртият е издадена европейска заповед за арест.
Схемата за трафик на МПС от Германия и продажбата им с пренабити номера у нас е следната: Предварително клиент заявява каква кола иска или се набелязва автомобил, който лесно ще се реализира в България. Подставено лице отива в Германия, създава му се банково досие – че работи и има банкова сметка, и лицето взима автомобила под наем, а после се връща у нас с него. На наша територия се пренабиват номерата и чрез служебното лице в ОДМВР-Габрово откраднатата кола се регистрира в КАТ и се продава на лице, което в много от случаите не подозира за схемата, обясниха прокурорите. После в Германия се обявява, че колата е открадната на паркинг в Италия. Грешката на престъпната група е, че при поредната сделка лизингова кола от Германия е обявена за изчезнала от паркинг у нас, което мобилизира нашите разследващи органи.
За престъпната схема германските власти са информирани от българските им колеги. Специализираната прокуратура ще иска на трима от задържаните мярка "Задържане под стража", очаква с помощта на партньорските служби в Германия и ЕС четвъртият участник в престъпната схема да бъде задържан.