Евтаназията в Шарково приключи

Евтаназирано е и стадото на баба Дора, то беше едното от трите останали в едното огнище на чума

Областният оперативен щаб е довършил мерките в Шарково и там са били евтаназирани три стада, включително и козите на баба Дора. Това съобщи пред Канал 3 министърът на земеделието и храните Румен Порожанов.

„Баба Дора се беше съгласила или по-скоро примирила, когато говорих в събота и горе-долу имаше разбиране, но от неделя всичко се обърна. В нейното стадо няма положителна проба, но в селото има 2 положителни проби. Животните са били контактни и мисията на ЕК също потвърди, че не може да се постъпи различно. На баба Дора казах, че има 100 кози, които са за нея, ще й бъдат дарени. Но покрай нея постоянно ходеха хора и я надъхваха в друга посока“, обясни възникналата патова ситуация министърът.

Той е категоричен, че хората да получат адекватни и разумни обезщетения. „Плащаме доста над пазарната оценка. Оценките не могат да са под 190 лв. В Крайново и Странджа бяха платени, утре и в Шарково ще се платят“, уточни Порожанов.

Той е категоричен, че всичките заповеди за огнищата и мерките са законосъобразни и са от директора на БАБХ и винаги е било така.

„По-тъмните ветеринари всъщност са държачите на животните, инжекциите за хуманно евтаназиране се слагат само от ветеринарни лекари. Процесът беше възпрепятстван от миналата неделя, включително и депутати даваха дежурства. Но не съм по теориите на конспирацията... С министър Радев направихме щаб, обяснихме мерките и на депутатите“, разказа той.