Политически психолог: БСП се прави на защитник на онеправданите и търси дивиденти от сериозен проблем

На практика БСП не изглежда достатъчно готова да предизвиква избори, а само клати държавата, с цел чисто пиарски, имиджови ефекти, смята проф. Антоанета Христова

Създава се впечатлението за много протести и недоволни, но няма критична маса, която би могла да доведе до предсрочни избори. Това заяви пред ТВ Европа политическият психолог проф. Антоанета Христова. Тя е категорична, че повечето избиратели не желаят нов вот сега.

„Институционални и комуникационни грешки на различни институции позволиха скандала със заболяване на животни да се пренесе на политическата сцена и да се използва срещу управлението. Именно това даде и шанс на опозицията, особено на БСП, да заеме позиция на защитник на онеправданите и в същото време да търси дивиденти от един толкова сериозен проблем“, коментира тя.

Доказателство е и записът от социалните мрежи, в който се говори за указания от страна на левицата за създаване на пречки пред властите да си свършат работата.

„Вчера скандала с това лице звучи автентично. Аз не знам доколко е истина, но той звучи автентично, лицето, което казва, че е в постоянен контакт с лидерката на БСП. Не можем да се съмняваме, че няма политическа сила, която да не се опита да използва това. Проблемите са в две посоки. Проблемът е, че се достигна дотук, да може да се използва ситуацията и второ, че на практика БСП не изглежда достатъчно готова да предизвиква избори, а само клати държавата, с цел чисто пиарски, имиджови ефекти“, твърди анализаторът.

В същото време най-голямата опозиционна партия обръща поглед към близкото минало и залага на носталгията в една бъдеща предизборна кампания, допълни Христова. Това е прозвучало при представянето на новата Визия за България на левицата, в която имаше призив за промяна на съществуващата политическа система в страната.

„Когато човек си зададе въпроса какво точно ще променят, на практика това, което се разказа, частично имаше посока към идеи за национализация на големите предприятия, но от друга страна имаше призив за промяна на политическата култура. Тоест бяха неизчистени понятията, но едно се чу категорично – промяна на системата, за която всички сме виновни. Това буди притеснения. То буди притеснения за експертността и разбирането на понятията и за евентуални тежнения към стара система преди 1989 година“, предупреди проф. Христова.