Забраниха на хора без адресна регистрация достъп до огнищата на чума

Полицията изведе доброволците от Шарково, въвеждат 3-километрова карантинна зона

В Шарково не се допускат автомобили и хора, които нямат адресна регистрация в селото, съобщава БНТ. Изключение се прави само за ветеринари, работници, ангажирани с дезинфекцията, полицаи, пожарникари, представители на властите и търговци, които зареждат магазините в селото.

„Имаме две огнища, които все още са действащи на територията на община Болярово, едното е в село Шарково, другото констатирано огнище е в град Болярово. Така че имаме все още възможност за разпространение на инфекцията“, коментира д-р Георги Чобанов, зам.-изпълнителен директор на БАБХ.

„По отношение на Болярово - конкретно на фермата - там имаме нагласата за втора проба, за следваща проба, тъй като това беше обещано от министъра на земеделието. Така че там имаме на практика работа с посещение на обекта, преглед на животните и вземане на допълнителна проба, докато в Шарково - там няма никакви други действия освен ликвидиране на огнището и приключване с дезинфекцията с цел гарантиране невъзможността на излизане на вируса от населеното място“, обясни той.

Карантинна зона от 3 километра около огнищата на чума се въвежда от днес в Ямболско. Полицаи са извели от Шарково гражданите, които бяха блокирали пътя до последното оцеляло стадо, съобщава bTV.